Powered By Blogger

Totalt antall sidevisninger

mandag 11. mars 2013

Bøker! Fire kriminelle nyheter og en barneklassiker!

Det er ikke helt tilfeldig at jeg har valgt en bokstabel som bakgrunn for bloggen min i det siste. Jeg har nemlig begynt å jobbe i bokhandel, noe som er utrolig artig. Det er også litt farlig for slike som meg, som alltid har likt å lese, og alltid har hatt store problemer med bare å kjøpe tre bøker av gangen...

For tiden er jeg litt i det kriminelle hjørnet. Altså i den forstand at jeg liker å lese om det, ikke å gjennomføre det selv... noe jeg vel har tilgode å forsøke.

Jeg har vært så heldig å få med meg noen bøker jeg er veldig spent på nå:

1) "Katakombens hemmelighet" av Tom Egeland

2) "Menneskets Natur" av Jørgen Brekke

3) "Marco-effekten" av Jussi Adler-Olsen

4) "Døden ved Verdens Ende" 18 kriminalnoveller av forskjellige forfattere.

"Katakombens hemmelighet" er en spennende kriminalbok skrevet for en gruppe lesere som ofte er litt "glemt". Aldersgruppen mellom barn og ungdom, som liker spennende bøker. Den ER virkelig spennende, og handler om 14 år gamle Robert som blir med på en arkeologisk utgravning i Roma. Eller i alle fall nesten. Denne boka er litt av typen konspirasjonsteori, og er artig lagt opp med små bilder og forklarende tekster underveis, som tar for seg vanskelige ord og uttrykk.


"Menneskets Natur" er fortsettelsen på serien om Odd Singsaker, politiførstebetjent i Trondheim, med en ulykksalig evne til å havne oppi trøbbel som bygger på eldgamle kriminelle gåter. Jeg har ikke rukket å lese denne enda, men likte godt de to første: "Nådens omkrets" og "Drømmeløs", og flere påstår at denne boka er den hittil beste i serien. Det lover jo godt!


"Marco-effekten" Er den femte boka i serien om Avdeling Q. Jeg har ikke rukket å lese denne enda heller, men gleder meg stort. Adler-Olsen har rukket å bli en av mine favoritter. Kanskje fordi han tar opp litt "vanskelige" temaer om hvordan vi behandler hverandre, og hvordan samfunnet svikter de svakeste. De fire foregående bøkene er "Kvinnen i buret", "Fasandreperne", "Flaskepost fra P" og "Journal 64". Den siste av dem er kanskje den jeg liker best så langt. I denne serien er det en fordel å lese bøkene i rekkefølge, selv om det ikke er helt vesentlig. "Marco-effekten" ligger ved siden av meg på skrivebordet nå, og bare venter!

Den siste boka jeg har her nå, er en novellesamling. Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke leser flere noveller! De er enkle å få tid til i en ellers travel hverdag, og har ofte en litt artig vri. Og man kan lese noen minutter i januar, og så fortsette på boka i november, uten å ha mistet tråden! Perfekt for travle mennesker som bare trenger et lite avbrekk innimellom. "Døden ved Verdens Ende" Er gitt ut på LIV forlag, som er lokalt her i Vestfold. Det er flere kjente forfattere som står bak, samt fem vinnere av en skrivekonkurranse. Jeg har lest de to første novellene på bussen på vei hjem i dag, og mistenker at sjåføren trodde jeg var en smule smågal, der jeg satt og humret for meg selv. Så, om dere skal ha litt kriminelt god underholdning i påsken, så synes jeg dere skal ta sjansen på denne. Forfatterne bak er blant annet Ambjørnsen, Egeland, Aust, Lier Horst, og Brekke. Joda, dette er gøy!


Til slutt må jeg bare ta med en av de "nyere" klassikerne for barn. Dette er ikke kriminallitteratur, men rett og slett drivende gode bøker, skrevet for yngre lesere, eller kanskje helst de som skal BLI lesere. "Samson og Roberto" av Ingvar Ambjørnsen er utrolig artige bøker om en stygg hund og en klok katt, som stadig havner i litt småvriene situasjoner. Serien er noen år gammel, og er nå gitt ut som ei samlebok med alle tre titlene i et bind. Dette er ei bok som jeg liker like godt som barna jeg leser den for. Den slår godt an i alderen 6 - 10 år, og har alt fra latter og spenning til et fantastisk "persongalleri"... bestående av ymse kreaturer som gjør sitt for å fylle Fjordgløtt Pensjonat med snodige situasjoner. Jeg har selv lest boka høyt i klasserom for elever, og er litt usikker på om elevene mine forsto alt jeg sa, da jeg stadig ble avbrutt av egne, og andres, latterkuler. Denne burde finnes på alle barnerom!3 kommentarer:

 1. Kan dette ha noen sammenheng med det nye yrket ditt, tro...??? Eller... ;)

  Det er moro å lese - jeg for min del hører vel egentlig mer på lydbok :) Nå har jeg begynt på en av hun Läckeberg - eller hva hun heter... :)

  SvarSlett
 2. heheh, Camilla Läckberg er flott, om du liker henne, skal du ikke se bort ifra at du liker Adler-Olsen også. Og han er også på lydbøker. Det samme er Lier-Horst og Mehlum, begge to flotte forfattere, som skriver fra Vestfoldmiljøene :)

  SvarSlett
 3. Og ja, det er helt klart at jeg leser mye i sammenheng med mitt nye yrke, MEN jeg får ikke fem øre for å skrive om det her, og jeg skriver bare om bøker jeg liker selv. Ingen betaling, ingen føringer ;)

  SvarSlett